BIOGRAFIE Vervolg


Live shows
De eerste optredens in 1977 waren nog onwennig, maar allengs werd de sound steeds steviger en het spel steeds strakker. Door een ongekend enthousiasme in combinatie met een sterk gevoel van saamhorigheid werden er investeringen gedaan die van wezenlijk belang waren voor de toekomst van de band. We kunnen rustig stellen dat die tijd de meest professionele geluid- en lichtinstallatie had van alle amateur-groepen in de Benelux. Dat in combinatie met een gigantische (geel met blauwe letters gekleurde) vrachtwagen, was het altijd weer een feest om te zien hoe een liveshow toentertijd werd opgebouwd. De lichtinstallatie inclusief lichtbalk was voor een deel afkomstig van Led Zeppelin. Het grappige is dat als je nu iemand vraagt over de show van Plackband in die tijd, spreekt men nog steeds in superlatieven termen.
De optredens kregen hun hoogtepunt middels de erkenning (misschien wel ontdekking?) van de VARA met diverse optredens en interviews in VARA’s Popcaravaan en VARA’s Popkrant. Tevens werden er in 1978 twee nummers op vinyl vastgelegd: de EP (33 toeren) met daarop Seventy Warriors en Some Party. Dat het nooit tot het uitbrengen van een LP is gekomen blijft een raadsel, zeker als je de recensies leest van de band. Altijd werden zij de hemel in geprezen en altijd waren zij goed voor volle zalen. De mooiste (maar misschien ook meest trieste) recensie had de kop: “Plackband heeft slechts 1 nadeel, ze komen uit Nederland. …”

Achttien jaar vakantie
Uiteindelijk was er toch een platenmaatschappij geďnteresseerd in de band, maar wilde een andere (lees: commerciëlere) stijl invoeren en zelfs een werd er een andere zanger geďntroduceerd: Martin heffer van de toenmalige rivaliserende symfo band Taurus. Met een cover van Strawberry Fields Forever werd iets geprobeerd, maar nooit uitgebracht. Inmiddels had Kees Bik het veld moeten ruimen en is de band in 1982 een langzame door gestorven. Er is wel geprobeerd om in de jaren daarna met weer een andere zanger terug te komen (Frank van de Bos). Dit is helaas mislukt, of moeten we zeggen gelukkig nooit gelukt. Want anders was de nooit verwachte reünie in 2000 misschien nooit van de grond gekomen.
Wat wil het geval: Alle Plackband leden gingen diverse verschillende muzikale uitdagingen aan. Ronald en Michel hebben het project November (met FAF drummer Edwin Wernke) gedaan, wat heeft geresulteerd in een album CD, het juweeltje: The 1st of November en de singel Memory, met daarop een akoestische uitvoering van een Genesis-cover The Cinema Show. Albert heeft een muziekwinkel opgezet, Kees werd tekstschrijver bij Urban Heroes en Boom Boom Manchini en John en Tom hebben een opnamestudio opgezet: De Haagse opname studio Sound Design, wat later is samengegaan met Holland Spoor. Daar werd voor het eerst de oude Revoxtape van een live opname van het laatste optreden op Kerstavond 1981 in de Paap in Den Haag teruggevonden, stevig verstopt op de zolder van de studio (wat in feite de oude oefenruimte was van Plackband). Later is besloten om deze tape te remasteren en op CD uit te brengen: The Lost Tapes.

De reünie in 2000
Toen Michel en Ronald met de opnames bezig waren van de The 1st of November (uiteraard in de Holland Spoor Studio’s) werd er meer en meer over een reünie van Plackband gesproken. Toen bij de promotie van de CD van November de Ronald en Michel steeds te horen kregen dat men nog nooit van November had gehoord, maar Plackband nog wel kenden, kwamen de nostalgische gevoelens los. Toen daarna ook nog eens in een nummer van I O pages het stukje “Mijmeringen” (geschreven door Erik Neuteboom) gepubliceerd werd, werd het voor Ronald en Michel duidelijk. En met het mislukken van het uitbrengen van de “De Tweede van November” ging het daarna allemaal heel snel. Want wat bleek, na 1 avondje bellen onderling was iedereen wild enthousiast om het te proberen: de reünie was een feit en “The Lost Tapes” werd in eigen beheer uitgebracht.
Na een jaar opnieuw de nummers ingestudeerd te hebben (hell of a job) is het er dan uiteindelijk toch van gekomen: het eerste concert van Plackband sinds 18 jaar in de originele bezetting op 23 juni 2000 in de Boerderij te Zoetermeer. Het werd een prachtige show, een feest, een concert om nooit te vergeten! Het enthousiasme was terug en de band oogde frisser en meer ervaren en ontspannen dan ooit! Daarna volde nog 4 concerten en ging de band zich beraden op de toekomst. Want zou het hierbij blijven? Nee, het proefde naar meer.

Xymphonia records
Dus ging de band op zoek naar een (jawel) platenmaatschappij! Alleen nu werd er afgesproken dat er geen concessies zouden worden gedaan en dat men een maatschappij wilde die minimaal even enthousiast over symfonische Rock zou zijn als Plackband. De keuze bleek uiteindelijk eenvoudig: Xymphonia Records. Er waren vier maatschappijen geďnteresseerd, waarvan in eerste instantie Musea uit Frankrijk het meest in aanmerking kwam. Maar toen kwamen de bandleden in gesprek met het eerder genoemde Xymphonia, waarna het een en ander in een stroomversnelling kwam…….. (zie recensies).

Nieuwe zanger
De band en  zanger Kees Bik hebben de beslissing genomen apart door te gaan. Er wordt een nieuwe weg ingeslagen en Kees wordt heel erg bedankt voor de inzet tijdens de afgelopen jaren. De keuze voor een nieuwe zanger is niet geheel toevallig gevallen op ex-November lid Karel Messemaker. Met Karel erbij heeft de bandnieuwe impulsen gekregen om weer nieuwe songs te schrijven. Op dit moment werkt de band aan nieuwe nummers en worden de bestaande songs met invloed van Karel van een nieuw jasje voorzien. Zo is er ook gekozen om zo nu en dan oude nummers van Genesis en Peter Gabriel te spelen, overgoten met een Placband-sausje , zoals Carpet Crawlers en More than This. Af en toe staan Afterglow en Red Rain op het repertoire.

2004
De band heeft een flinke oefenperiode ingelast om uiteindelijk eind 2004 met een spetterende show terug te keren. Het hoogtepunt is het optreden in de Boerderij op 19 november in Zoetermeer. Hiervan worden DVD-opnames gemaakt. De bedoeling is dat er begin 2005 een prachtige live DVD in de winkels ligt met daarop naast het live concert vele extra's zoals (prive) videobeelden, interviews, foto's en een heuse videoclip. Tevens zal de band weer terugkeren naar  bekende buitenlandse podia zoals Spirit of 66 in Verviers/België en Classic Rock Society in Rotherham/Engeland.

2005
Karel Messemaker is om gezondheidsredenen voor langere tijd uit de roulatie. Zijn plaatsvervanger wordt Koos Sekreve. Plackband gaat meer en meer internationaal. In België wordt opgetreden in de Spirit of 66 en in Doornik. In augustus geeft de band een concert tijdens het Gong festival in Reggio in Italië. Daarnaast is er ook een zeer succesvol optreden in een muziek café in Engeland The Boardwalk. Hier heeft Genesis vroeger nog gespeeld. verder is de band een van de smaakmakers na het Progpassion festival in de Boerderij

2006
In april verschijnt de langverwachte dvd/cd Visions.  Dit heeft lang geduurd omdat de mixing in eigen beheer moest worden gedaan. Naast een registratie van het concert in De Boerderij in 2004, geeft Visions ook een beeld van Plackband door de jaren heen. Wederom wordt het buitenland aan gedaan. Shows met name in de Spirit of 66 en in Engeland voor de Classic Rock Society geven aan dat de grenzen voor PB niet meer bestaan.

2007
De band besluit in januari door te gaan als 4 mans formatie, waarbij Van Wassem en Brautigam de zang voor hun rekening nemen. Het eerste materiaal in deze samenstelling is te horen op de drie nummers tellende demo-cd PBII. De eerste keer dat de nieuwe nummers worden gespeeld is gelijk al voor een groot publiek. Als support act van The Musical Box wordt een show gegeven in het RAI theater in Amsterdam.

2008
Er is heel veel aandacht voor Plackband op dit moment. Door Arie Versteeg worden zij uitgenodigd om het voorprogramma te doen voor Kayak. Hier kon de nieuwe show van de band worden aanschouwd. In de Paap werd het 30 jarig bestaan gevierd  en vervolgens volgde een grandioos optreden  voor de Classic Rock Society in Rotherham Engeland. PB was hier alweer voor de 5e maal en trekt steeds meer publiek. Direct na het optreden kwam de toezegging dat een groot concert wordt gepland.