Tom van der Meulen | Drummer

Het begin
Ik ben begonnen met drummen toen ik een jaar of 16 was. Mijn broer trommelde in een drumband en er stond dus een snare trommel bij ons thuis.
Met een paar vrienden oefende ik in een keldertje.
Later een echt drumstel gekocht en begon tot verdriet van mijn buren nijver te oefenen.

The Mooches
Op een dag stonden er een paar jongens aan de deur, die vroegen of ik zin had in een band te spelen. Na een bevestigend antwoord, bleek dat ik de volgende avond al moest optreden.
Met mijn eerste bandje The Mooches, speelde ik covers van o.a. BeeGees, Lovin'Spoonful en Jeff Beck.
Bezetting: Henk van Hien (zang) en Ed van Hien (basgitaar), Werner den Heijer (solo gitaar)

Rockin Martin and his Delta’s
Hierna kwam de band band Delta waarin alternatieve underground muziek werd gemaakt (o.a Soft Machine).  Op zekere dag kwam een zanger (Martin Hakkaart) in de oefenruimte langs. Deze kwam met het voorstel om net als Long Tall Ernie rock 'n roll uit de jaren 60 te gaan spelen met in het voorprogramma Delta. In eerste instantie werd hij bijna gelyncht, maar onder aanvoering van Joop Lelieveld de bassist (een oude rocker) werd de band toch overgehaald dit te gaan doen.
We kregen een contract bij Paul Acket, tegenwoordig Mojo en hadden heel veel succes, voornamelijk met de Rock and Roll. Zelfs Ahoy werd gehaald.
Nadat de zanger Martin Hakkaart zijn ontslag had genomen werd hij opgevolgd door Bert Nuhn, deze was gekozen tot mister Elvis Presley van de Benelux.
In deze periode heb ik ook mijn eerste echte drumlessen gehad van Hans Cleuver, die onze manager was,
Bezetting over meerdere periodes: Guus van Beek (Solo gitaar), Joop Lelieveld (Basgitaar), Jimmy ten Boske (Solo Gitaar), Hans den Otter (Solo gitaar). Martin Hakkaart (zang), Ed van Nuhn (zang) en Eric Mulder (dwarsfluit)

Plackband
In 1977 werd ik benaderd door Kees Bik voor de band Haemorhoyd. Ik had op dat moment nog les van Hans Cleuver en was helemaal gek van jazzrock (John McLaughlin, Chick Corea, Billy Cobham). Samen met Hans bezocht ik veel van die concerten. Uit die tijd stamt ook het spelen van oneven maatsoorten.
Ik leerde de muziek kennen van YES, mijn eerste LP op mijn eerste stereo installatie was YES Album, daarna volgde het eerdere album van YES Time and a word. In de Plackband tijd maakte ik kennis met andere symfonische muziek van b.v Genesis. In de tussenperiode voor de reünie heb ik met John Groen de Studio Sound Design opgericht. Hier werden o.a. de opnames voor The First of November gedaan.
Bij de reünie van Plackband in 2000 was het of ik weer thuis kwam, ik had wel 15 jaar geen slagwerk meer aangeraakt..
Ik heb toen een elektronisch slagwerk gekocht (Yamaha DTXpress) en toog aan het werk in mijn kelder.
De reünie vond ik een groot succes. Dan volgt een grote overgang, ik had thuis de Yamaha vervangen door de Roland TD-20. We hebben vervolgens met de band besloten dat we deze ook live gingen gebruiken. Hier heb ik wel lang over moeten nadenken, maar uiteindelijk toch voor besloten.

PBII
In 2008 heeft Albert de Keizer het besluit genomen de band te verlaten. Wij hebben  toen een nieuwe bassist  gevonden in de persoon van Harry den Hartog. Met hem zijn we muziek gaan maken geďnspireerd door de Engelse band Frost, waar wij het jaar daarvoor optraden in Rotherham .
Inmiddels heb ik ook weer les genomen. Met behulp van Ernst van Ee trommel ik me te barsten op het ogenblik.

Harry den Hartog is vervangen door Alex van Elswijk deze samenwerking is fantastisch. verder is de band gecompleteerd met Ruud (zang) en Nathalie (sopraan).

Inmiddels heb ik de Roland TD20 en TD30 vervangen door de Roland TD50, een hele verbetering.

1000Wishes
Na ons eerste uitstapje met een maatschappelijk thema (Plastic Soup) zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe vorm van performance, Het aantal optredens liep drastisch terug. Dat werd een rockopera met het Hofstads jeugdorkest bestaande uit wel 70 jonge muzikanten. Het nieuwe voor mij was al sowieso het werken met een dirigent. Als je gewend ben zelf de maat aan te geven is het een ervaring om dit te doen aan de hand van een zwaaiend stokje. Een mooie ervaring was ook het spelen in een groot theater.
Helaas is de voorstelling maar 5 maal gespeeld.

Save The Earth
De opvolger van 1000Wishes werdt een show gebaseerd op het gedachtegoed van Wubbo Ockels, die op zijn sterfbed zei: "Ik heb kanker maar de aarde ook"
Deze show hebben we in 25 theaters mogen doen