Tom van der Meulen | Drummer
Het begin
Ik begin te drummen als ik een jaar of 16 ben. Mijn broer trommelt in een drumband en er staat een snare trommel bij ons thuis.
Met een paar vrienden ga ik oefenen in een keldertje, we spelen wel 2 nummers, waaronder My Generation van de Who..
Ik koop een echt drumstel van een indo bandje The Residents en begin tot verdriet van mijn buren nijver te oefenen.

The Mooches 1967 - 1971


Op een dag staan er een paar jongens aan de deur, die vragen of ik zin heb in een band te spelen. Na een bevestigend antwoord, speel ik de volgende dag met hen in een oude school. Ik heb nog nooit eerder in een band gezeten en de nummers nog nooit gespeeld. We spelen covers van o.a. BeeGees, Lovin'Spoonful en Jeff Beck.
Mijn eerste drumstel wordt vervangen door een heuse Ludwig. Naar de optredens worden we gereden door de vader van Henk en Ed, die een aanhangwagen heeft. Als Frits in dienst moet, wordt hij vervangen door Werner. Bij de auditie vragen wij hem of hij wel eens in een bandje heeft gespeeld en hij vertelt dat hij in Hu And The Hilltops speelt. In die tijd hetzelfde als of je George Kooimans dit vraagt en hij The Golden Earrings (toen nog met een s)antwoordt. Heel veel geleerd in mijn eerste band.
Bezetting: Henk van Hien (zang) en Ed van Hien (basgitaar), Frits ??, later vervangen door Werner den Heijer (solo gitaar)

Rockin Martin and his Deltaís 1972-1976

 
Met Ewald Schrader richt ik de band op Silly Human Race op (stijl Pinkfloyd), deze ontwikkelt zich tot de band Delta. Delta maakt nogal technische muziek (Soft Machine, Jethro Tull e.d.), zelfs een dwarsfluitist maakt deel uit van de band. Hoe moeilijker hoe beter, we gaan ervoor. De toenmalige prinses Beatrix komt langs tijdens een oefensessie in Don Bosco. In dit jonegerencentrum zijn meerdere oefenruimtes en daar zie ik een prachtige dubbel bass Slingerland staan. Deze is al ingeruild, maar die heb nog snel bij Servaas kunnen kopen. Op zekere dag komt iemand (Martin Hakkaart) de oefenruimte binnen. Hij stelt voor om net als Long Tall Ernie rock 'n roll uit de jaren 60 te gaan spelen met in het voorprogramma Delta. In eerste instantie wordt hij bijna gelyncht, maar onder aanvoering van Joop Lelieveld de bassist (een oude rocker) wordt de band toch overgehaald dit te gaan doen.
We krijgen een contract bij Paul Acket, tegenwoordig Mojo en hebben heel veel succes, voornamelijk met de Rock and Roll. Zelfs Ahoy word gehaald.
Zanger Martin Hakkaart stopt ermee en wordt opgevolgd door Bert Nuhn, "mister Elvis Presley van de Benelux".
In deze periode heb ik ook mijn eerste echte drumlessen van Hans Cleuver, onze manager. Iedere zondagochtend eerst uitsmijters bakken, dan drumles en vervolgens tafeltennissen.
Bezetting over meerdere periodes: Guus van Beek (Solo gitaar), Joop Lelieveld (Basgitaar), Jimmy ten Boske (Solo Gitaar), Hans den Otter (Solo gitaar). Martin Hakkaart (zang), Ed van Nuhn (zang) en Eric Mulder (dwarsfluit)

Plackband 1977 - 1985

In 1977 word ik benaderd door Kees Bik voor de band Haemorrhoid, tot dan min of meer een punkband. In die band spelen o.a. Maarten Mens (toetsen) en Marko Verhoeven (basgitaar). Ik heb op dat moment nog les van Hans Cleuver en ben helemaal gek van jazzrock (John McLaughlin, Chick Corea, Billy Cobham). Samen met Hans bezoek ik veel van die concerten. Uit die tijd stamt ook het spelen van oneven maatsoorten.
Ik leer de muziek kennen van YES, mijn eerste LP op mijn eerste stereo installatie was YES Album. Daarna volgt het eerdere album van YES Time And A Word.
Na de komt van Ronald, Albert en Michel wordt de muziekstijl symfonische rock en de naam veranderd in Plackband. Mijn Slingerland wordt gecompleteerd met rototoms, maar vervolgens vervangen door Sonor slagwerk.

Studio Sounddesign 1990 - 1999


Plackband gaat uiteen en John en ik beginnen een studio genaamd Sound Design in het Haags Popcentrum We schaffen een Barth mengtafel aan, die door Peter Snel helemaal wordt gereviseerd. Dit is de eerste quadrafonische tafel en komt uit de EMI studio. We gaan samenwerken met Rob Rehorst van Hollandspoor studio en als deze overlijdt met Chris Muller. Hij heeft n.l. al een 8 sporen recorder. Deze wordt in de loop van de tijd ingeruild voor een een 16 en later een 24 sporen recorder. In deze studio doen we o.a. de opnames voor de band November, waarin Ronald en Michel zitten. In 2000 komt Plackband weer bij elkaar en wij stoppen met het studiowerk.

Plackband 2000 - 2008


Bij de reŁnie van Plackband in 2000 is het of ik weer thuis kom
Ik heb om thuis te oefenen een elektronisch slagwerk gekocht (Yamaha DTXpress)
Deze wordt vervangen door een Roland TD-20 en daarna door een Roland TD30. We besluiten als band om deze live te gaan gebruiken, wel met echte cymbals. Ook thuis schaf ik zo'n set aan met digitale cymbals.

PBII 2009 - heden


In 2008 neemt Albert de Keizer het besluit de band te verlaten. Wij vinden dan een nieuwe bassist in de persoon van Harry den Hartog. Met hem gaan we muziek maken geÔnspireerd door de Engelse band Frost, waarmee wij het jaar daarvoor optraden in Rotherham .
Ik vind dat ik nog een hoop te leren heb en neem les bij Ernst van Ee. Het voordeel van lessen is ook dat je thuis extra gemotiveerd bent om te oefenen.
Harry den Hartog wordt vervangen door Alex van Elswijk deze samenwerking is fantastisch. Na het overlijden van Karel wordt Ruud de zanger.
Ik vervang de TD30 door de Roland TD50, een hele verbetering.

1000Wishes


Na ons eerste uitstapje met een maatschappelijk thema (Plastic Soup) gaan we op zoek naar een nieuwe vorm van performance, Het aantal optredens loopt n.l. drastisch terug. Het wordt een rockopera met het Hofstads jeugdorkest bestaande uit wel 70 jonge muzikanten. Het nieuwe voor mij is al sowieso het werken met een dirigent. Als je gewend ben zelf de maat aan te geven is het een ervaring om dit te doen aan de hand van een zwaaiend stokje. Een mooie ervaring is ook het spelen in een groot theater.
Helaas wordt de voorstelling maar 5 maal uitgevoerd.

Save The Earth


De opvolger van 1000Wishes wordt een show gebaseerd op het gedachtegoed van Wubbo Ockels, die op zijn sterfbed zei: Ik heb kanker maar de aarde ook
Deze show doen we in 25 theaters.