Ronald Brautigam | Gitarist
Toen ik op 9 jarige leeftijd de gitaar van mijn oudste broer mocht hebben is “het” voor mij begonnen: eerst op gitaarles, thuis veel oefenen en op mijn 12de jaar mijn eerste optreden op de lagere school.

Van 1965 t/m 1970 waren het eerst the Beatles die voor inspiratie zorgden, al gauw kwamen hardere bands als Deep Purple (Ritchie Blackmore), Jimmy Hedrix en Led Zeppelin (Jimmy Page) daar bij. Maar ook blues bands als Ten Years After (Alvin Lee) en The Cream (Eric Clapton) werden door mij (zo goed als mogelijk) nagespeeld.
In 1972 werd mijn eerste echte band gevormd op de middelbare school: Targus. Een coverband met songs van bovengenoemde acts in het repertoire. Toen de bassist van Targus een LP van Yes had gekocht (Yes Album) en deze bij mij thuis op de draaitafel legde, was ik compleet verkocht. Dit was de muziek die ik wilde maken en dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven!

In 1974, einde middelbare school, speelde ik in de (school)bands Fahrad en Gentile, waar ik de bassist Albert de Keijzer leerde kennen (later ook bassist van Plackband). In deze bands, samen met Ton Bos als zanger, mijn broer Martin op drums en Rob Daenen op toetsen, werd een combinatie van covers (Yes, Flash, Wings) en eigen repertoire gespeeld. Hier deed ik de nodige ervaring op die later in Plackband, November en PBII goed van pas kwam.
In 1976 werd ik gevraagd om in de band Haemorhoyd te komen spelen. In deze band zaten reeds Kees Bik en Tom van der Meulen. Voor mij even een omslag van de symfonische rock weer terug te schakelen naar (punk)rock, maar al gauw evolueerden de nieuwe songs naar het voor mij meer vertrouwde symfo. Toetsenman Maarten Mens werd vervangen door Michel van Wassem en Plackband was geboren. Plackband kreeg een bepaalde symfonische cult status van 1976 t/m 1982.

In 1994 en 1995 heb ik samen met Michel de band November opgericht, een symfonisch rock project met Edwin Wernke op drums (FAF), Bob Blok op basgitaar en Karel Messemaker zang. (Karel werd in 2003 de nieuwe zanger van Plackband). De CD The First of November heeft het zeer goed gedaan, waarbij de single Memory zelfs voor commerciële uitstapjes zorgde. Zo heeft de band gespeeld voor TV (Maan bij Nacht en 5-uurshow) en radio (Leidse Kade Live, Henk Westbroek, CD-show….etc.).
In 1999 is Plackband weer in de originele bezetting weer bij elkaar gekomen. In 2009 hebben we als Plackband 2 onder de naam PBII een doorstart gemaakt met een nieuwe bassist, waarbij de muzikale lat een stukje hoger werd gelegd. Met de CD’s Plastic Soup en vooral 1000Wishes (met Ruud Slakhorst als zanger) is zelfs nationaal en internationaal flinke bekendheid gewonnen en speelden we in 2013 voor het eerst in grote schouwburgen met een compleet symfonie orkest , acteurs, dansers, animaties….ets. Met 1000Wishes hebben wij 20.000 euro opgehaald voor KiKa wat voor mij een hoogtepunt is!
Ik ben in het dagelijkse leven getrouwd met Dineke en heb twee prachtige kinderen; Bo en Donna. In het dagelijkse leven heb ik een zeer afwisselende en leuke baan als Relatie Manager in ICT gerelateerde oplossingen. Mijn motto is: Financiële onafhankelijkheid geeft je de mogelijkheid muziek te maken die je zelf leuk vindt!

Favoriete bands zijn: Van oudsher Led Zeppelin, Yes, Genesis, Steve Hackett, Peter Gabriel, Jeff Beck en diverse Jazzrock uit de jaren 70 en 80. De laatste jaren zijn daar bijgekomen: Frost*, Sound of Contact, Flying Colors en It Bites. Mijn favoriete radiozender is Arrow Classic Rock.
Sinds 2013 heb ik een endorsement bij Line6. Ik speel dus op diverse Line6 apparatuur:
- Line6 James Tyler JTV-69 (rood)
- Line6 James Tyler JTV-89F (donker rood)
- Paul Reed Smid (PRS)
- 2 x Line6 POD HD500
- Soundcraft monitor mixer
- M-Audio In Ears monitor