Nathalie Mees | Sopraan

Wat moet een klassiek geschoolde sopraan nou bij een Progressive Rockband hoor ik u denken? Tja, daar heb ik maar één antwoord op; Bloed kruipt waar het niet gaan kan!
Als 16-jarige begint mijn muzikale fascinatie met Queen. Van hieruit ontdek ik de hardere kant van de muziek in Hard Rock en Metal. Ik bezoek vele concerten van Thunder tot Cradle of Filth, van Dream Theater tot Marilyn Manson. Mijn grootste idool (na de Freddie Mercury-periode) Devin Townsend volg ik zelfs door Duitsland, Engeland en Nederland om maar zoveel mogelijk concerten van zijn band Strapping Young Lad te kunnen meemaken.


In deze periode studeer ik Muziekregistratie aan het Koninklijk Conservatorium met Klassiek Zang als bijvak. Ik vind zingen geweldig, maar eerlijk gezegd heb ik dan nog geen idee van wat het precies inhoudt. Wat er van me verwacht wordt en wat ik ervoor moet doen.
De studie Muziekregistratie geeft me in 1999 een stageplek bij het audiobedrijf ‘Alles Audio’. Ik mag als backliner mee op tournee met Liesbeth List. Dankzij een flapuit van een moeder beland ik uiteindelijk op het podium beland La List. Op haar cd Vergezicht zong Liesbeth een duet met Els Bongers. De laatste voorstellingen van de tournee mag ik dit duet met haar zingen. En iedere avond zegt Liesbeth na het zingen van ‘ons’ duet: Jij hoort niet achter de knoppen van een mengtafel, maar op het podium.
Ik heb geluisterd.


In het laatste jaar van de studie Muziekregistratie, het jaar na de tour met Lies, ben ik mijn bijvak serieus gaan nemen en het jaar daarop begin ik met Klassiek Zang als hoofdvak. Gedurende deze studie stop ik gaandeweg met het bezoeken van rock- en metalconcerten. Ik moet zoveel inhalen in de wereld van de klassieke muziek dat daar geen tijd en geld voor over is.
In 2005 studeer ik af als klassiek zangeres sindsdien ben ik als solist op de Nederlandse podia te vinden, naast een bijbaan bij Boekhandel Verwijs+de Slegte in Den Haag.


Begin 2012 krijg ik opeens een mailtje van Ronald Brautigam. Ik denk meteen aan de wereldberoemde pianist en ben verbaasd dat deze grootheid mij een e-mailtje stuurt. Niets is minder waar! Het is niet de pianist, maar de gitarist Ronald Brautigam, net zo beroemd, maar dan in een heel ander genre! Het gaat over de Rockopera 1000Wishes en dat PBII hier een sopraan voor zoekt en mijn hart maakt een sprongetje. Dit is mijn project! Een betere gelegenheid om mijn twee werelden te verenigen is er niet!
Ik mag voor de ‘ballotage-commisie’ komen. Nee, gekheid natuurlijk. De band wil graag kennismaken, maar het voelt als een sollicitatiegesprek. Ik ben loei zenuwachtig!
Uiteindelijk kiest PBII mij als sopraan voor 1000Wishes. Één van de meest geweldige periodes uit mijn leven! En het houdt maar niet op, want de samenwerking bevalt zo goed, dat ik officieel lid word van de band. Ik ben er zeker van dat ik nog heel veel ga beleven met de band !!!


En .... dat klopt. Samen met het Hofstads Jeugdorkest wordt de rockopera 1000Wishes een feit. Een prachtige ervaring en voor mij dus zeker 1000 wensen in vervulling. Ik krijg zelfs een acteer rol als zuster, dat maakt het nog leuker.


Dan volgt een lange periode van voorbereiding en uiteindelijk maken we een voorstelling gebaseerd op het gedachtegoed van Wubbo Ockels. Het gaat over duurzaamheid en de titel is Wubbos last words Save The Earth. Deze voorstelling brengt ons in 25 theaters. Naast mijn zangpartijen heb ik weer een acteer rol, nu naast Jörgen Raymann.