Michel van Wassem | Toetsen  Zang 

2020 We maken een opzet om 1000Wishes rockopera -die we te weinig hebben uitgevoerd- opnieuw naar de theaters te brengen. Dat betekent de nummers weer opnieuw instuderen en alleerlei zaken uitzoeken, zoals begeleidende videos met de animaties, die meelopen in mijn Cubase programma.

2018 - 2019 Het is toch weer gelukt, een jongensdroom van mij is uitgekomen, we maken een tournee met Save The Earth en spelen en 25 theaters door het hele land. Bijzonder is ook het samenspel met Jorgen, de band en het strijkkwartet, ik moet zorgen dat iedereen op tijd invalt na de tussen acteerstukken.

2014 - 2017 En wat nu denk ik en met mij de band. Optreden in schouwburgen en een maatschappelijk thema smaakt naar meer. Weer een hele periode met het opzetten van een nieuwe show. Ronald ziet de afscheidsspeech van Wubbo Ockels en we zijn gelijk enthousiast. We besluiten om in dit geval niet met een groot orkest te werken, maar met een strijkkwartet. Weer heel wat uurtjes met Ronald aan het componeren. Dan zijn de songs klaar en komt er voor mij een iets mindere periode. Om de show vorm te geven moet er heel wat geprogrammeerd worden ten behoeve van de geluidseffecten e.d.


2013 De rockopera staat in de steigers, we hebben een sponsor en voeren hem op voor de sponsor in de theaterfabriek en vervolgens een aantal maal in de Rijswijkse schouwburg. Wat een sensatie om met een groot orkest te spelen en wat een reacties van het publiek. We repeteren niet eens veel met het orkest en de eesrtse keer is dan ook wel spannend, maar het resultaat oversteijgt mijn verwachtingen.

2011 - 2012 Harry verlaat de band, zijn vervanger is Alex van Elswijk. Ook deze bassist zal zijn stempel op de band gaan drukken. Het is niet meer zo simpel om veel optredens te krijgen en de band wil nieuwe wegen inslaan. Ik opper mijn wens om met een echt orkest samen te werken. Daarnaast willen we ook graag weer een maatschappelijk thema. Kortweg het Hofstad Jeugdorklest is zeer enthousiast om mee te doen en het thema wordt kinderkanker. Alex schrijft een kader voor de voorstelling, het wordt een rockopera. Ronald en ik gaan keihard aan de slag om de nummers hiervoor te schrijven. Ruud doet teksten en zangmelodie, terwijl Alex zich op de bas en drumpartijen stort. Wat we in eerste instantie nog niet bedenken, wie maakt de parituren voor het orkest. Ik krijg kippenvel als ik de eerste producten van Marco C de Bruijn hoor.


2008 - 2010 PBII onstaat en wordt weer een nieuwe weg in mijn muziekcarričre. Met Harry den Hartog krijgen we nieuwe muzikale impulsen en we componeren muziek, die technischer en dynamischer en moderner is. Een grote inspiratiebron daarbij is Jem Godfrey van Frost *! We hebben in 2007 met hen samengespeeld in de Classic Rock Society in Rotherham, Engeland en zijn onder de indruk van deze band. Dit resulteert in een CD met een maatschappelijk thema Plastic Soup.

1999 - 2007 We besluiten om met Plackband een reünie te houden. Tijdens de tour met November is duidelijk geworden dat deze formatie nog steeds in de belangstelling staat, en dat zoveel jaar na dato. Na het vertrek van Karel doe ik de lead vocals en gaan we verder als 4 mans formatie. Na het vertrek van onze bassist Albert de Keijzer sluiten we deze periode in maart 2008 af.


1993 - 1994 Na het uiteenvallen van Plackband wordt een band geformeerd met Ronald Brautigam, Karel Messemaker, Bob Blok en Ed Wernke onder de naam November! Weer hard aan het componeren en we maken een prachtige CD ‘The First Of’ .

1977 - 1984 Ik maak kennis met mijn 2e en grootste liefde, symfonische rock met Plackband! Albert de Keijzer werkt bij de legendarische muziekhandel Servaas in Den Haag, waar ik zit te pielen op een synth. Hij hoort mij en vraagt of ik zin had in een symfonisch avontuur. Dit duurt tot 1984.

1976 Ik speel een korte periode gespeeld bij The Internationals en Mobilae.

1976 Samen met Jaap de Jonckheere, Peter Slot en Willem Jansen (Lange Willem oftewel Billy Cobham) vormen we de band Storm.

1972 - 1975 De periode van mijn eerste echte Haagse bandje op mijn 16e, de naam Frantic en ik speel daarin samen met gitarist Jaap de Jonckheere (later bekend van o.a. Urban Heroes en Boom Boom Mancini). In die tijd word ik beďnvloed door Jazzrock musici als Mahavishnu en Chick Corea.

1970 - 1971 Ik ben 14 en speel in mijn eerste garagebandje.

1964 Als 8 jarig jongentje begin ik met accordeon spelen, er is thuis geen geld voor een orgel of piano. Verder een vader die heel streng is, ik moet iedere dag een uur oefenen op die trekzak, terwijl mijn vriendjes buiten aan het voetballen zijn, maar ik heb aan deze mooie vader en vriend mijn muziekcarričre te danken . . . .en nog veel meer!!