John Groen | Front of House, Monitoring

In 1978 werd ik door Plackband gevraagd, om  het geluid te gaan regelen.
In die tijd was het nog niet gebruikelijk, dat de locaties waar bands optraden, over een eigen geluidsinstallatie (PA) beschikten, en ook huren was toen heel moeilijk. Naar aanleiding daarvan hebben we toen besloten om zelf een geluid- installatie aan te schaffen.
In die tijd was het niet eenvoudig een goed PA systeem samen te stellen, er moest heel wat getest worden om de zaak draaiende te krijgen. En aangezien ik op dat gebied een perfectionist ben hebben we heel veel tij gestoken in het stroomlijnen van ons PA. Gevolg was een perfect zaalgeluid, waar menig andere band jaloers op was.


De installatie was zo omvangrijk, in die tijd waren de geluidboxen zeer groot, dat we een vervoersprobleem hadden. Een gewone bestelbus was veel te klein, dus werd er een vrachtwagen aangeschaft. Volgende probleem: “Wie gaat dat ding besturen?” Dus heb ik toen mijn groot rijbewijs gehaald.

Nadat de Plackband uit elkaar is gegaan, heb ik vanaf begin 1991 samen met Tom een geluidsstudio gerund.
Deze studio genaamd Sound Design was gevestigd in het Haags Pop Centrum. We hebben daar o.a. de opnames gedaan voor de CD van November.


In 1999 is Plackband weer nieuw leven ingeblazen en ben ik het geluid weer gaan doen.
Op het gebied van techniek was een heleboel veranderd in al die jaren. Zalen beschikten inmiddels over een eigen geluidsysteem. Heel makkelijk, maar er zit ook een nadeel aan, je hebt steeds te maken met een ander PA.
Om niets steeds een andere mengtafel te moeten gebruiken heb ik toen om snel te kunnen werken een digitale mengtafel: Yamaha LS9 (64 kanalen) aangeschaft. Naast het zaalgeluid kon ik er ook de monitoring voor de band mee regelen.


Tijdens onze tournee met Save The Earth ben ik helemaal enthousiast geworden over de Digico mengtafel. Na enig speurwerk en met ondersteuning van Ampco heb ik een Digico SD8 core 2 met 120 input kanalen gekocht. Daarnaast nog een madirack 48/16. Elk nadeel heeft zijn voordeel ik heb nu i.v.m. het virus tijd om de tafel goed te doorgronden. Ik kan niet wachten tot we hem in productie kunnen nemen.