John Groen | Front of House, Monitor

In 1978 werd ik door Plackband gevraagd, om  het geluid te gaan regelen.
In die tijd was het nog niet gebruikelijk, dat de locaties waar bands optraden, over een eigen geluidsinstallatie (PA) beschikten, en ook huren was toen heel moeilijk. Naar aanleiding daarvan hebben we toen besloten om zelf een geluids- installatie aan te schaffen.
In die tijd was het niet eenvoudig een goed PA systeem samen te stellen, er moest heel wat getest worden om de zaak draaiende te krijgen. En aangezien ik op dat gebied een perfectionist ben hebben we heel veel tij gestoken in het stroomlijnen van ons PA. Gevolg was een perfect zaalgeluid, waar menige andere band jaloers op was. De installatie was zo omvangrijk, in die tijd waren de geluidboxen zeer groot, dat we een vervoersprobleem hadden. Een gewone bestelbus was veel te klein, dus werd er een vrachtwagen aangeschaft. Volgende probleem: “Wie gaat dat ding besturen?” Dus heb ik toen mijn groot rijbewijs gehaald.

Nadat de Plackband uit elkaar is gegaan, heb ik vanaf begin 1991 samen met Tom v.d. Meulen een geluidsstudio gerund
Deze studio genaamd Sound Design was gevestigd in het Haags Pop Centrum. We hebben daar o.a. de opnames gedaan voor de CD van November.

In 1999 is Plackband weer nieuw leven ingeblazen en ben ik het geluid weer gaan doen.
Op het gebied van techniek was een heleboel veranderd in al die jaren. Zalen beschikten inmiddels over een eigen geluidsysteem. Heel makkelijk, maar er zit ook een nadeel aan, je hebt steeds te maken met een ander PA.
Om snel te kunnen weken hebben we een eigen monitorsysteem samengesteld, waarbij de bandleden “in-ear”spelen en ik een digitale mengtafel: Yamaha LS9 (64 kanalen) hen aangeschaft.
In de set-up met PB II kan ik, tegelijkertijd met de monitoring voor het podium, ook het geluid in de zaal regelen.
Door de digitale set-up van deze LS9 mengtafel beschik ik over ongekende mogelijkheden.